Ako vas je naslov privukao, možda ste očekivali tekst o tome kako se zabaviti na Weekend Media festivalu ili kako uletjeti zgodnoj curi ili dečku na nekom od predavanja. No, prevarili ste se jer onda bi naslov vjerojatno bio alternativni vodič. Ovaj tekst ide u smjeru kako iskoristi najbolje od konferencijskog dijela i ne dopustiti da ovo bude samo još jedan (točnije jedanaesti) u nizu festivala.
Iskustvo mi govori da postoje dvije do tri vrste sudionike konferencije:
- Oni koji su došli čuti nešto novo, zanimljivo ili korisno
- Oni koji su došli zbog zabave
- Oni koji ni sam nisu sigurni zašto su tamo
U svakom slučaju se nadam da ne spadate u ove treće, a ako čitate ovaj tekst vjerujem da ste kombinacija prvog i drugog. Budimo iskreni, iako mnogi dolaze na konferencije kako bi poslušali zanimljive govornike ili došli do nekih novih kontakata, većina ih doživljava kao mjesto zabave i odmaka od uobičajnog radnog tjedna. To su vrlo vjerojatno pokazuše (žarg. pokazuša – osoba koja se voli pokazivati na javnim događajima, da bude viđena).
Kako bi 11. Weekend Media festival ispunio vaša poslovna očekivanja, a sigurno imate bar neka, imajte na umu:
- Niste tu na odmoru
- Dobra organizacija zlata vrijedi
- Pažljivo birajte s kim ćete se družiti
Prvo posao, a onda druženje
Simpatične ulice i kafići, miris mora te osunčana riva su primamljivi, a vi se pitate zašto posljedne dane ljete provesti u dvoranama. Zato jer ste to odabrali – boraviti u Rovinju poslovno, a ne privatno. Osim ako vas zločesti šef nije natjerao da budete ovdje. Nadajmo se da nije. U slučaju da vas uspješno zavedu čari Rovinja (ili nekog od prisutnih) i zaboravite da ste s došli na festival, požalit ćete na povratku kući. Pitate se zašto? Odgovor je jednostavan, za neke možda banalan dok se ne nađu u toj situaciji. Osoba s kojom ćete putovati natrag će pričati o zanimljivim govornicima, ljudima s kojima se upoznala, a vi ćete moći samo šutjeti. Još gore će biti kad se vratite na posao i nećete moći prepričati što vas se najviše dojmilo jer niste poslušali nijedno predavanje.
Akreditacija oko vrata, program u džepu
Naravno da nećete moći poslušati baš sva predavanja, ali ako dolazite s kolegama svatko od vas može otići na jedno od predavanja koja se poklapaju u terminima. Odično je što ih možete snimiti mobitelom i ako vam se ne da prepričavati svom kolegi, jednostavno mu pošaljete snimku predavanja. Trebamo li uopće naglasiti da osim mobitela, na konferenciji svakako morate imati prijenosni punjač za mobitel, notepad ili računalo, posjetnicu,a poželjni su i dezić, papir i olovka te udobne cipele. I naravno, bilo bi dobro da sa sobom imate print verziju programa Weekend Media festivala. Ako ga nemate, uvijek možete kliknuti na web izdanje programa i spremiti ga.
S kim si, takav si
Pauza je idealna prilika za kavu, osvježenje, ali i stjecanje novih poznanstva, osluškivanje tržišta i možda nekih novih ideja. Iskoristite to i svakako izbjegvajte dežurna ogovarala. S njima gubite vrijeme, a nakon što završe s ogovaranjem nekoga od kolega iz branše, velika je mogućnost da će na sljedećoj kavi baviti baš vama. Jednom tračer, uvijek tračer. Taj dio da će vas netko ogovarati vas ne bi trebao brinut, ali postoji velika mogućnost da će takva osoba izvući iz vas nešto što niste htjeli reći. I to će se proširiti. E, taj dio bi vas trebao malo zabrinuto. U svakom slučaju, kava ili ručak s takvima je gubitak vremena i sasvim neproduktivno. A sjetimo se još jednom, tu ste kako bi otrkili neke poslovne trikove, stekli nova znanja i iskustva, a ne saznali tko s kim, kada i zašto.
Radije se družite s onima koji će vas upoznati s novim ljudima. Tko zna, možda neki od njih postanu vaši kolege, zaposlenici ili klijenti. Bit će još bolje ako se uspijete spojiti s nekim od govornika. I to ne samo kako bi okinuli zajedničku fotku nego dobili odgovore na neka pitanja koja niste imali vremena ili hrabrosti pitati u raspravi. Zapamtite: novi ljudi, nove ideje i nove mogućnosti. Niste potegnuli skroz do Rovinja kako bis e družili s ljudima koje ionako viđate govoto svaki dan. I nemojte zaboraviti na svoje klijente i počastiti ih kavom. Na kavi se uvijek rađaju neke nove ideje.
Ako izgubite teme za razgovor, pokrenite temu o hrani
Iako su male šanese da ćete na događanju koje okuplja ljude iz istih branša, izgubite teme za razgovor, zajednički je ručak najbolji način da se povežete. Nisu svi gurmani, ali definitivno moraju jesti. Ako u Rovinju ima ičeg dobrog, onda su to restorani i pizzerije. Osim što imate priliku uživati u finim, tradicionalnim jelima, nemojte propustiti probati neka od odličnih istarskih vina jer izbor je velik. Od malvaizije, bijelog i sivog pinota, chardonnaya, ili crvenih vina kao što su teran, merlot i cabernet sauvignon. Samo nemojte pretjerati, čaša ili dvije su dovoljni.
Koju hranu i restoran odabrati je malo teži izbor. U Rovinju ste samo dva ili tri dana, a broj restorana za preporuku je impresivan. Na sreću, živimo u digitalnom dobu pa ćete uz pomoć interenta lako pogledati preporuke, poput onih na Tripadvisoru. Da bi uštedjeli vrijeme, evo dvije tri preporuke niže. Krenimo prvo sa onom s Tripadvisora.
Monte
Riječ je o najbolje ocijenjenom rovinjskom restoranu na Tripadvisoru, s ocjenom 4,5 prema mišljenju 974 gostiju. Osim toga prvi je u Hrvatskoj dobio Michelinovu zvjezdicu. Nalazi se na super lokaciji, blizu katedrale (adresa je Montalbano 75). S obzirom na reputaciju, odličnu ponudu i ekskluzivnost, cijene menija su više nego u ostalim restoranima. Prvi, bazični meni je u pet sljedova jela te uključuju repove škampa, najbolje dijelove tunjevine, ali i emulzije morskog ježa poslužene na originalan način. Tako barem kruže informacije u online svijetu. Javite ako odlučite provjeriti je li tako.
Kantinon Tavern
Ovaj simpatični restoran nalati se na rovinjskoj šetnici – Obala Pina Budicina 18 i kako to u recenzijama često piše: Ovdje je hrana prava vrijednost za novac. Osim što poslužuju tradicionalna istarska jela, prostor obavijen mirisima pršuta, tartufa, ribe, fino kuhanog mesa i vina odiše duhom istarskog podneblja. Osim po visokim stropovima, ambijent je poseban zbog stoljetnih kamenih ploča na podu, krečom oličenih zidova i prastarih drvenih bačvi. Nikako nećete pogriješiti ako naručite nešto s ribljeg menija, a vinska lista im je doista impresivna.
Kolegica je za vrijeme prošlogodišnjeg Weekend Media festivala posjetila Kantion pa vas možda njena priča s Gastro.hr potakne da posjetite ovaj restoran.
Restoran Torkolo
Vikend je završio, a iskustvo ostaje