Peta od 10 komunikacijskih lekcija iz prošle godine

U prvoj lekciji smo se dotaknuli činjenice da priča prodaje te kako su u prošloj godini novinski tekstovi i prilozi u čijem je središtu topla ljudska priča bili među najčitanijima i najgledanijima. . Lekciju o toplim ljudskim pričama, možete pročitati ovdje: 1. Svi vole tople ljudske priče. Nakon toga objavili smo lekciju o kvaliteti i kvantiteti medijskog sadržaja te treću lekciju Novcem možeš platiti reklame, ali ne možeš utjecati na ljude.  Četvrta lekcija je bila o komunikaciji koja bi kad god je to moguće trebala biti dvosmjerna, a danas donosimo petu lekciju.

5. Uz sadržaj je važan kontekst i ton komunikacije

Možda ne možeš ugoditi svima jer nisu svi tvoja publika, ali je važno prema svima se odnositi s poštovanjem. To je pravilo koje vrijedi uvijek. No, osobito u ovakvim vremenima komunikacija mora biti odmjerena i dobro promišljena. Puno je važnije u vrijeme krize dati kupcima i klijentima do znanja da ste uz njih, nego gurati svoje proizvode ili usluge. Sasvim je suludo komunicirati napadno i ignorirajući trenutne okolnosti. Drugim riječima, ako u vrijeme zdravstvene krize te katastrofe koje je pogodila dio Hrvatske nešto želite promovirati, nemojte to nametati kao najvažniju stvar u životu. Oni koje trebaju znati za vas već znaju, ali ne znaju da ste uz njih ako im to ne (po)kažete.

U pravilu postoje četiri osobna komunikacijska stila, a to su emotivni (otvoren i izravan), direktorski (zatvoren i izravan), analitički (zatvoren i neizravan) i podržavajući (neizravan i otvoren). Mislim da svi dobro znamo koji nam u teškim situacijama najviše odgovara. Kada komuniciramo s drugom osobom u privatnom razgovoru, nismo previše dužni paziti na stil naše komunikacije. Iako bi bilo lijepo pokušati prilagoditi ton i kontekst neformalne komunikacije samoj situaciji. No, kada komuniciramo formalno i obraćamo se široj javnosti, itekako smo dužni paziti što i kako govorimo. Ako je društvo suočeno s osjećajem gubitka sigurnosti i sl., pozitivna komunikacija u stilu ‘pogledajte našu ponudu i zaboravite na brige’ nije previše poželjna. Puno bolje je asertivno komunicirati jer takav stil komunikacije dovodi do osjećaja uvaženosti, povećanog samopoštovanja i unaprjeđenja odnosa s drugima. U tom slučaju svoje kupce i klijente možete pitati na koji način se nose s trenutnom situacijom – primjerice Želimo čuti vaše mišljenje kako se nosite s trenutnom situacijom i kako možemo poboljšati vaš osjećaj sigurnosti u našim poslovnicama? Isto tako, mi smo vam zahvalni što se u našim poslovnicama držite propisanih mjera. Kao što bi rekla Davorka Biondić Vince, čija predavanja o vještinama pregovaranja sam slušala, asertivna komunikacija je nešto što bi nas trebali učiti u školama.

Ostalih 5 lekcija čitajte u narednim danima, pratite naš Facebook i Instagram.

6. Komunikacije bez empatije je gora od šutnje
7. Influenceri mogu povećati doseg, ali nisu uvijek relevantan izvor informacija
8. Kako smo pali na testu medijske pismenosti
9. Uloga zajedništva u dijeljenju informacija i komunikaciji u kriznim vremenima
10. lekciju otkrivamo u zadnjem članku 20.1.2021. 😉

 

Želite li na svoj mail dobiti članak sa svih 10 lekcija, pretplatite se na newsletter ili pošaljite mail s naslovom 10 lekcija na info@dobrapica.hr