Treća od 10 komunikacijskih lekcija iz prošle godine

U prvoj lekciji smo se dotaknuli činjenice da priča prodaje te kako su u prošloj godini novinski tekstovi i prilozi u čijem je središtu topla ljudska priča bili među najčitanijima i najgledanijima. . Lekciju o toplim ljudskim pričama, možete pročitati ovdje: 1. Svi vole tople ljudske priče. Nakon toga objavili smo lekciju o kvaliteti i kvantiteti medijskog sadržaja

Danas donosimo treću lekciju, onu o oglasima koji su tu kako bi nas natjerali da nešto kupimo i onima koji utječu na nas na način da se dugoročno povezujemo s brendom.

3. Novcem možeš platiti reklame, ali ne možeš utjecati na ljude

U vremenu kada se veliki dio oglašavanje preselio na društvene mreže i online kanale, a algoritmi nas tjeraju da plaćamo više kako bi naša poruka došla do ciljanih kupaca ili publike, važnije je nego ikada promišljati o oglasima. Ako prilikom izrade plana oglašavanja mislimo samo na prijenos sadržaja (svjesni ili nesvjesni), mogli bismo propustiti još jednu važnu dimenziju oglašavanja. A to je stvaranje odnosa između naše tvrtke i kupca.

Pokušat ću to objasniti metaforički. Postoji oglas koji se ponaša kao šarmantan gost i oglas koji dolazi u posjetu samo kako bi vikao i smetao – njega ćemo nazvati nepozvan gost jer njih najčešće ne volimo. Koja od ova dva ‘gosta’ bi radije ugostili na svojim ekranima? Možda ćete puno lakše zapamtiti napadni oglas koji vam stalno iskače na ekranu mobitela te baš poput nepozvanog gosta prati vas gdje god ste krenuli. Retargetira odnosno ponovo vam se prikazuje oglas za isti brend na svim platformama – od Google Adsa na web stranicama do oglasa na Facebooku i Instagramu.

Nepozvanog gosta i ono što vam on govori ćete možda puno lakše zapamtiti ali dugoročno će vam šarmantni oglas baš poput gosta, koji je možda šaljiv, možda vas pita za mišljenje, ostati puno draži. Takav oglas će u vašoj u podsvijesti utjecati na odluku o kupnji koja se možda neće dogoditi odmah, nego kroz mjesec ili dva, ali će stvoriti povezanost između brenda i kupca. Naravno da je kod oglašavanja isto kao i kod učenja nužno ponavljanje te da će nas šarmantni gost tj. morati posjetiti više puta kako bi nas osvojio. No, za razliku od nepozvanog gosta, ovog koji nam je simpatičan rado ćemo ugostiti.

I zato možete potrošiti tisuće eura na oglašavanje te retargetiranje, ali ćete postići puno više ako iza tog oglasa stoji dobra priča kojom ćete osvojiti ljude i koji će u budućnosti postati vaši vjerni kupci.

Ostalih 7 lekcija čitajte u narednim danima, pratite naš Facebook i Instagram.

4. Komunikacija je dvosmjerna ulica
5. Uz sadržaj je važan kontekst i ton komunikacije
6. Komunikacije bez empatije je gora od šutnje
7. Influenceri mogu povećati doseg, ali nisu uvijek relevantan izvor informacija
8. Kako smo pali na testu medijske pismenosti
9. Uloga zajedništva u dijeljenju informacija i komunikaciji u kriznim vremenima
10. lekciju otkrivamo u zadnjem članku 20.1.2021. 😉

 

Želite li na svoj mail dobiti članak sa svih 10 lekcija, pretplatite se na newsletter ili pošaljite mail s naslovom 10 lekcija na info@dobrapica.hr